Home  /  За инвеститориОбектиОбекти   »   SECRET GARDENS

SECRET GARDENS

Нова емблематична сграда в кв. „Лозенец“ в София

Завърши строителството на жилищната сграда SECRET GARDENS в кв. „Лозенец“, София. Все по-често от изпълнителите на дограма се изисква извършване и на нетипични дейности по сградната обшивка. Изпълнението на фасадата на жилищната сграда е типичен пример за това.

Елегантната фасада е решена с големи прозорци в модерния цвят антрацит, комбинирани с алуминиеви обшивки и вентилируема конструкция, облечена с врачански варовик. Постигнати са изискани линии и контури, придаващи сериозен характер на сградата.

Изпълнението

Външните врати и прозорци с площ от 2313,68 кв.м са изпълнени от алуминиевите профилни системи Schüco AWS/ADS 70.HI, като профилите са в еднакъв цвят отвътре и отвън – антрацит. За постигане на добра топлоизолация на дограмата системата е комбинирана с тройни стъклопакети с дебелина 46 мм с външно стъкло Planistar Sun и вътрешно нискоемисионно.

Като всяка модерна сграда „SECRET GARDENS“ има и големи витрини, стигащи до пода, които разкриват панорамна гледка към приятно оформената околна среда. За тях е избрано отваряне тип плъзгане с повдигане от профилната система Schüco ASS 70.HI. Задвижването на големите врати с тежките тройни стъклопакети се извършва моторно – комфортно и без никакво усилие на обитателите.

Всички прозорци са обшити с рамки от алуминиеви кутии с много стройно сечение – правоъгълник 325 мм х 25 мм и дебелина на стените 2,5 мм. За производството им са проектирани и изработени специални матрици, а самите профили са екструдирани в един от най-големите заводи за преработка на алуминий в Турция.

В сградата се влиза през широко, елегантно преддверие. Високото представително пространство е затворено с алуминиева окачена фасада, система Schüco FWS 50, в която е вградена внушителна входна врата. За нея е използвана алуминиевата профилна система ADS 90.SI в официално черно, пълнежът е изработен от термопанел, двустранно покрит с алуминиева ламарина 3 мм, която покрива от двете страни рамката на крилото и създава изчистена хомогенна визия на вратата. Скритата дръжка преминава по цялата височина и се осветява от интегрирано лед осветление.

Общо 170 кв.м вътрешни витрини във фоайето и между асансьорите и стълбищните клетки отделят пространството на общите части. Изработени са от студената профилна система Schüco ADS 65NI.SP в комбинация с двоен стъклопакет.

Комфортният климат от добре изолиращата дограма е допълнен от слънцезащитни системи. Пред всички прозорци са монтирани ролетни щори на фирма Rollsystem с пълнеж в ламелите от полиуретан. Щорите са в цвета на дограмата – антрацит.

На последния етаж (етаж 8) са монтирани подвижни биоклиматични перголи KAGE на фирма Active Shade. Перголата KAGE е непропускаща вода система за засенчване с въртящи се ламели за контролиране на желаната сянка и светлина. Направена е изцяло от алуминий и осигурява приятна сянка през слънчевите дни или защитава от дъжд и сняг при лошо време. Благодарение на специалната дренажна система дъждовната вода целенасочено се отвежда от ламелите към страничните греди, а оттам, след като премине през пилоните, се извежда извън конструкцията. Свободното въртене на ламелите от 0° до 120° позволява максимално добро нагаждане на перголата към различни атмосферни условия и създаване на приятна атмосфера на открито. Профилът на ламелите е с форма, която при въртене задържа дъждовните капки да не падат долу при движение.

Всички прозорци са снабдени с мрежи против насекоми – общо са монтирани 2632 кв.м комарници тип плисе, както и плъзгащи се за позициите плъзгане с повдигане. Всички мрежи против насекоми се задвижват моторно.

Изпълнителят

Основен координатор на изпълнението на цялата сградна обвивка става производителят на дограмата, който активно участва в проектирането, като изготвя работните чертежи на цялата фасада и освен алуминиевите прозорци, врати и фасади изпълнява и голяма част от обшивките, цялата слънцезащита и монтира парапетите по балконите и пред прозорците. Към извършените дейности се добавят и обшивките по таваните на балконите, които са изпълнени с модерен дървесен композит, внесен за обекта директно от Китай. Материалът внася топъл акцент, лесен е за поддръжка и дълготрайно запазва вида си. Единствено обшивките от камък са възложени за изпълнение на друга фирма.

Secret Gardens

Проектът е ръководен от строително-инвестиционната компания BLD и включва общо 91 апартамента. Името Secret Gardens е избрано целенасочено и трябва да подчертае зеления характер на столицата. Желанието на BLD е да сътвори в силно застроена част на столицата различна жилищна сграда с прекрасни градини. Именно те са добре пазената от сградата тайна, достъпна само за нейните обитатели. Неголямата обща градина, както и частните такива, прилежащи към всеки имот на ниво партер, са търсен акцент в Secret Gardens. Сградата се изгражда заедно със стилно озеленяване около нея, с каквото малко сгради в района могат да се похвалят. Градината е опит за поне минимално запазване на зеленината в квартал, в който тя за жалост изчезва все повече. По данни на инвестиционната компания Secret Gardens е дом и на 1942 броя зелени растения – 89 различни вида иглолистни и широколистни дървета, храсти, лиани, цветя и декоративни треви. Secret Gardens е архитектурен проект от портфолиото на Atelier Serafimov Architects.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори