Home  /  За инвеститориНовини и тенденцииПродуктиСъбития   »   „Дни на иновациите“ при aluplast

„Дни на иновациите“ при aluplast

Представяне на системната платформа energeto® neo

И по време на Corona пандемията системната къща aluplast продължава да работи по проектите си за нови продукти. Така посетителите на десетите „Дни на иновациите“ в aluplast се запознаха първи с новата системна платформа energeto® neo с подобрени технически и визуални качества. Докато в досегашните разработки усилията са насочени към намаляване на топлинните загуби, при energeto® neo фокусът е поставен върху дизайна на конструкцията. Вдъхновението идва от дългогодишния доставчик на фолио Hornschuch, днес Continental, и неговите нови декоративни фолиа с изключително добра имитация на дърво или алуминий. На крайния клиент трябва да се предложи лесно разпознаваема „друга“ прозоречна система. Официалното представяне на пазара е предвидено за януари 2022 г. Широката публика ще се запознае с energeto® neo на Fensterbau Frontale 2022.

Домакините на вече няколко пъти отложения „Ден на иновациите“ поради познатите причини са изключително доволни, че мероприятието все пак се състоя при спазване на нужните хигиенни мерки. Двата дни на срещата са използвани за представяне на новата система energeto® neo, която отразява тенденцията за преливане на вътрешното към външното пространство с възможно най-големи площи на прозорците. В разработката се разпознават и темите устойчивост и дизайн с осезаемите аспекти на природното, т.е. визията на дърво.

Различното приложение

„Този път имаме друг подход – коментира Карстен Шефер, ръководител продуктов мениджмънт при aluplast. – Напуснахме отъпканите пътища и се обърщаме не към техниката, а към дизайна. Continental ни вдъхнови допълнително смело да подходим към теми, насочени към потенциалните възможности на крайните клиенти.“

Още през лятото на 2020 година първите прототипи на energeto® neo са доставени на определени партньори и клиенти, за да се проучи тяхното мнение. Първоначално прототипът е насочен към дизайна и външния вид.

За системния доставчик е важно да чуе какво си представят клиентите, така че техните идеи да залегнат в продукта. Основните тенденции и идеи идат винаги от страна на клиентите, които се реализират после в рамките на иновационни процеси.

„С energeto® neo искаме да се отличим дизайнерски и технически от други системи“, коментира Патрик Зайц, съдружник и управител на aluplast. „Искаме да изследваме нови възможности и да придадем характер на прозореца. Накратко казано – прозорецът, който хората ще пожелаят.“

За да бъде успешна иновацията, не става въпрос само за продукта, но и за правилното време. Според Зайц правилният момент е тогава, когато успешните продукти се продават добре. Важно е също така да се допуснат външни стимули. „Външните движещи сили играят важна роля – иновациите трябва да са ориентирани към партньори и клиенти“ – това е философията на Патрик Зайц.

Огледало на известни стилове

Модерният стил на системата energeto® neo идва от стила баухаус, който със семплия си характер и изчистените си линии повече от 100 години не губи от очарованието си. С новата конструкция aluplast за първи път предоставя платформа за обектов или архитектурен прозорец.  energeto® neo покрива широк спектър, без да изисква допълнителни разходи и специални усилия. При това съвместимостта играе важна роля.

Новата система определено представлява интерес за инвеститори и архитекти. Големи елементи с тесни профили, както и с равнинна геометрия са възможни с energeto® neo. С използване на технологията за залепване на стъклопакета към крилото провисванията са елиминирани дълготрайно.

Намаляване на въглеродния отпечатък

В почти четиридесетгодишната си история основаното през 1982 г. предприятие вече успя да създаде някои иновации. Тук може да се посочи преди всичко технологията на лепене или системата energeto®, при която може да се пропусне стоманената армировка. Във време на недостиг на суровини и свързаните с тях разходи това изобщо не е за пренебрегване. При energeto® neo стоманената армировка се заменя от други технически мерки, което намалява въглеродния отпечатък с около 15% в сравнение с конвенционални системи.

energeto® neo обединява всички предимства на висококачествените системи. energeto® е ресурсно щадяща платформа, което не става за сметка на намаляване на качеството.

Правилна посока

След двата дни на среща в aluplast специалистите от предприятието са доволни от положителната оценка на гостите. Сега е сигурно, че поетата с energeto® neo посока е правилната стъпка в бъдещето. Организиране на мероприятие във време на пандемия е предизвикателство както за домакините, така и за гостите, които са преминали тестове по изискваните заради Corona правила. Специализираният международен панаир Fensterbau Frontale 2022 в Нюрнберг ще бъде използван за представяне на системата на пазара. Голяма част от профилите вече са произведени, пробните тела са изпитани и от октомври стартира първото захранване на производителите на дограма с новата система.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори