Home  /  B2BДограмаПродукти   »   Adler разработи прецизен шлайфащ робот Abramotion

Adler разработи прецизен шлайфащ робот Abramotion

Abramotion – никога повече шлайфане на ръка

След неколкогодишна работа Adler добави в портфолиото си за роботизирана техника прецизен робот за шлайфане специално на продукти на дограмаджийския бранш, притежаващ два патента. С Abramotion австрийският производител на бои и лакове гарантира абсолютно равномерни и безпогрешни резултати при междинното шлайфане. Роботът има голям принос за постигане на максимално ефективен работен процес за нанасяне на покрития.

Лакираната повърхност е толкова добра, колкото е добра нейната основа. От значение за здравината на покритието и хомогенността на лаковия филм са преди всичко основното и междинното шлайфане.

Процесът на шлайфане е свързан не само с качеството на продукта, но е и фактор с влияние върху разходите. Производителите на дървени прозорци залагат все по-често на автоматизацията на процесите, но шлайфането масово остава правено на ръка. Това отнема не само време, но е зависимо от индивидуалния ръчен труд, което означава, че не може да се постигне равномерност на обработката по цялата повърхност. Допускането на грешки също не е изключение, например се получава претриване на ръбовете.

Изброените проблеми са познати на специалистите на Adler и на ръководителя на отдела за прозоречни технологии Матиас Щьоцел, който прекарва голяма част от работното си време в цеховете на клиентите за интензивно анализиране на процесите. Опитът му показва бързо къде точно има потенциални възможности за усъвършенстване на работните стъпки.

Прецизна глава „усеща“ сама

За разработката си Adler намира подходящите партньори в лицето на Accell и FerRobotics. Accell. Изходна точка за продължилата няколко години работа е създаване на робот, който завинаги да замести шлайфането на ръка.

Роналд Надерер, управител на FerRobotics, обяснява начина на действие: „Системата сканира повърхността на прозорците и изчислява оптималните движения на робота. Ексцентрично шлайфащият робот разполага с две шлайфащи глави и може да се използва и за индустриални нужди. Параметрите като обороти или силата на натиск се регулират във всеки момент, а разликите се изравняват на големи стъпки. Създава се илюзията, че главата усеща сама.“

Принципът на действие на робота гарантира константна сила на натиск, гъвкаво нагаждане към повърхността на прозореца и равномерно шлифоване. Високата скорост на работа и равномерната смяна на шлайфащия елемент са гаранция за максимална ефективност, а интегрираният прахоуловител намалява замърсяванията от процеса на шлайфане.

Добавяне към всяка система за нанасяне на покрития

„Abramotion може да се добави към всяка инсталация за нанасяне на повърхностни покрития безпроблемно – коментира Себастиан Готвалд, технически ръководител на Accell. – При поточните линии прозорците се закачват на траверса, фиксират се от стеги и така се шлайфат от робота. Там, където няма поточни линии, Abramotion може да се използва самостоятелно, като прозорецът трябва да бъде фиксиран.“

При всяко приложение обслужването е лесно и се получава всеобхватна сервизна поддръжка.

С афинитет към новите технологии Adler представи още през 2019 година прототипа на Abramotion. Много от клиентите на предприятието показаха жив интерес и използваха възможността в дните на прозореца при Adler да изпробват сами как работи роботът в специално създадените импровизирани условия.

Специалистите от Adler са убедени, че Abramotion ще подобри значително производствените процеси и ще улесни ежедневната работа. Като производител на лакове и бои предприятието има за цел да е в услуга на клиентите си по всички въпроси, засягащи повърхностната обработка и нанасянето на покрития. Клиентите трябва да разпознават в лицето на Adler сериозен сервизен партньор, който да е компетентен във всяка насока. С Abramotion производителите на дървена дограма вече разполагат със средства за изработване на висококачествени покрития. Abramotion е иновативен продукт с широко приложение при процесите за шлайфане.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори