Home  /  Обков   »   Нанасяне на еднокомпонентна полиуретанова пяна

Нанасяне на еднокомпонентна полиуретанова пяна

Технология

При използване на класическата еднокомпонентна полиуретанова пяна производителите препоръчват навлажняване на повърхностите, върху които ще се положи пяната, както и след това самата пяна. Причината за това се крие в протичането на химичните процеси. За да се втвърди, прясно нанесената PU пяна се нуждае от влага.

Източници на влага са, от една страна, влажността от въздуха и от друга – от основата, в зависимост от материала й. Втвърдяването започва отвън, където влажността действа първо, после преминава навътре. При прекалено сух въздух влажността е ниска и втвърдяването се забавя. Тогава вътрешно пяната остава мека. Ако влажността се увеличи впоследствие, е възможно ядрото все пак да реагира.

Навлажняването помага

Това може да се предотврати, като с пулверизатор предварително се навлажнят повърхностите, върху които ще се нанесе прясната пяна. Така втърдяването протича по-бързо и по-равномерно. Особено ефективно е използването на пулверизатор при тесни и дълбоки фуги, които трябва да се запълнят с PU. При дълбоки фуги се препоръчва работата на пластове, тъй като няма достатъчно повърхност и съответно влажност. Междинно трябва да се навлажнява, преди да се нанесе поредният пласт, тогава влажността е достатъчна и втвърдяването е равномерно.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори