Home  /  B2BПродукти   »   Почистване на PVC прозорци

Почистване на PVC прозорци

На какво трябва да се обърне внимание

Във време на corona пандемията почистването и дезинфекцията на повърхности и предмети, които ежедневно се използват от много хора, имат висок приоритет. В това число влизат и дръжките на прозорците и вратите. При тяхната обработка влиза и определена част от повърхността на профилите, което поражда въпроса как PVC материалът понася дезинфекционните средства. За да получат производителите и крайните потребители отговор на този въпрос, Германското сдружение за PVC прозорци (GKFP) съвместно с Института по технологии на повърхностите (IFO) проведоха тестове за въздействието на често срещаните дезинфекционни средства върху дограмата.

Защо трябва да се дезинфекцират PVC прозорците? В хода на corona кризата първоначално италианският, а после и германският и полският пазар поискаха новомонтираните прозорци да се дезинфекцират. Това предизвика много въпроси, един от които например е как се отразява дозирането и времето на действие на дезинфекциращите препарати върху повърхността на PVC профилите или дали изобщо да се използват дезинфекциращи спрейове. Като помощно средство за производителите на прозорци и техните клиенти се съставиха и издадоха указанията на GKFP за почистване на PVC прозорците. В хода на тези събития системни доставчици и производители на фолио също предоставиха техническа информация за почистването на техните продукти.

Какво е проверено по време на тестовете?

Изследвана е съвместимостта на две дезинфекционни средства за повърхности на водна основа, както и продукт на спиртна основа с различни профили и каширани с фолио варианти, както и техните уплътнения, съгласно DIN EN ISO 2812-3. Пробните тела са оценени след 24 часа и са извлечени 4 стойности.

Показва се, че всички проби имат добра устойчивост на използваните в теста дезинфекционни средства на водна основа. Базираният на спиртна основа дезинфектант обаче нанася повреди на декоративните фолиа, а уплътненията се раздуват съвсем леко. Единствено пробата върху PVC профил без покритие (фолио) показва добра устойчивост на всички приложени средства.

Почистващите и дезинфекциращите препарати на спиртна основа са предназначени преди всичко за медицината. Заради пандемията продуктите обаче могат да бъдат намерени и в обществения и частния сектор. Приложени върху прозорците, те могат да повредят повърхността не само на фолиото, но и на други компоненти като например обкова или дръжките, особено ако се нанасят със силно търкане.

На базата на тези изследвания препоръката е да се избягват дезинфектантите на спиртна основа при почистването на PVC прозорците. Ако все пак това се случи, съветът е бързо измиване с хладка вода и малко сапун или друг почистващ препарат.

Дезинфекция – да или не?

Принципно в жилищния сектор е достатъчно дръжките на прозорците и PVC рамките да се измиват със сапунена вода или с топла вода и почистващ препарат. Съставките могат да се видят на етикетите на всички препрати и дори да се прочете информацията дали съответният препарат е подходящ за PVC повърхности или не. Все как трябва да се внимава, защото дезинфекционните средства на водна основа също крият рискове за здравето като отравяне, алергии и др. Затова ако не е задължително необходимо, прозорците по-добре да не бъдат дезинфекцирани.

Правилно прилагане на почистващите препарати

Важно е да се спазват правилата за ползване, посочени от производителя. Препаратите не бива да се нанасят директно върху дръжката или рамката. По този начин ще се предотврати евентуалното вдишване на вредни изпарения. При миене с вода и сапун, съответно препарат, има механична компонента на почистването. За целта дезинфекционното или почистващото средство се нанасят върху кърпа и с нея се почиства повърхността. При този начин на измиване се получава добро покриване на повърхностите. При използване на спрейове механичната компонента отпада, но при пръскане на дезинфекциращото средство невинаги се получава желаният резултат, защото е възможно да не се покрият всички точки. Все пак дезинфекционните средства не изискват механична компонента, за да действат.

Междувременно на много от почистващите препарати са дадени указания дали са подходящи за почистване на пластмасови повърхности.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори