Home  /  За архитектиПродукти   »   Проверени и сертифицирани решения

Проверени и сертифицирани решения

Механичната противовзломна защита действа

Предпазните мерки са довели до отказ от насилствено проникване в жилища в близо 40% от опитите за взлом, показват проучванията на криминалната полиция в Кьолн. Лошото е, че се предлагат решения и продукти със съмнителни ползи и без доказателства от изпитвания на техните качества.

Стопроцентова защита от проникване с взлом не съществува, но нарушителите се страхуват да не бъдат разкрити. При напредване във времето те се изнервят и спират набега си, ако продължава прекалено дълго. Ето защо противовзломната защита започва още от проектирането на сградите. Добре е да се избягва разполагането на входни или балконски врати в ниши или прикрито в чупки, които да предлагат защита на нарушителите, а ако даденостите са такива, дограмите трябва да бъдат защитени особено добре. Подходящи за такива случаи са датчици за движение или камери за видеонаблюдение.

Изисквания

Продуктовата норма за прозорци и входни врати EN 14351-1 регулира между другото и противовзломната защита на дограмите. Дефинирани са шест класа на противовзломна устойчивост съгласно нормите EN 1627 до EN 1630. Класовете се определят по „нормирано“ описано въздействие с определени групи инструменти върху дограмата и времето на съпротивление.

При обществени сгради смислен е клас 2 (RC2). Клас на противовзломна устойчивост RC3 се търси при сгради, в които се намират предмети с по-висока стойност. Класове 4 до 6 се използват предимно за бижутерийни магазини или важни инфраструктури като вода, ток, IT, както и за сгради, в които пребивават специални личности като политици, религиозни общности или посолства.

Конструкция на противовзломни дограми

При конструкцията на противовзломни дограми е валидно правилото „включване на цялата верига предпазни компоненти“. Това означава от монтажа на касата към стената до подбраните материали, обков и стъклата – всички компоненти трябва да са съгласувани един с друг и в детайл да отговарят на изискванията за противовзломна защита. Заради по-дебелите стъкла противовзломните прозорци изискват профили с по-голямо сечение.

Важно е използването на дръжки със заключване, за да се предотврати отварянето на прозореца, ако крадецът вече е успя да счупи стъклото. Вариантите на обкова са степенувани по устойчивост на взлом и са съставени от различни компоненти в зависимост от изисквания за съответния клас на защита. Независимо от класа или марката – във всички случаи предписанията за монтаж от указанията на производителя на обкова трябва да бъдат спазени, тъй като те са изпитани и с доказани качества.

Обковът на съществуваща дограма може да се подсили и да се допълни, като се предприемат определени мерки.  Възможно е да се добавят допълнителни точки на заключване, които да са дори елементарни райбери. Като защита срещу развинтване на някои открити достъпни от вън части например може да се избере скрит вариант на обкова, обикновената дръжка да се замени с дръжка със заключване. В техническата документация на обкова е описано за какви видове прозорци и врати може да се използва и какви предпоставки трябва да са налични, които да позволяват монтажът му към съществуващата дограма. Предприетите промени трябва да се извършат от специалисти, тъй като те имат най-ясната представа кои мерки са смислени и ще доведат до определени положителни резултати. Естествено направените подобрения не постигат нормативно определения клас на противовзломна защита, тъй като в повечето случаи не са изпълнение всички изисквания и не могат да се обхвата всички компоненти, како е случая при новите противовзломни дограми, но въпреки това предизвикват определена съпротива и дават малко по-добра сигурност на дома.

Също в зависимост от класа на противовзломна защита става подборът на стъклата. От една стана трябва да се осигури съпротива срещу чупене на самото стъкло като по норми задължително се изписква използване на триплекс, при който броя на фолиата зависи от съответния клас на защита, от друга е необходимо осигуряването на периметъра като се противодейства на опитите за изваждане на стъклопакета от рамката на дограмата. Предложенията на системните доставчици на профили системи в тази насока са използване на противовзломни стъклодържачи, които не могат да бъдат откопчани от външната страна, друг вариант представлява решението с метални винкели във фалца на стъклопакета или може да се залепване на стъклопакета в рамката на прозореца или вратата.

Доказателства от изпитвания и сертификация

Класът на противовзломна защита основно се определя, като се симулира опит за взлом. Използват се инструменти и ръчно въздействие върху опитното тяло, заимствани от похватите на професионалните крадци. В зависимост от класа са определени група инструменти, които могат да влязат в действие. Основополагащо е времето, необходимо за отваряне на дограмата. Например прозорци с противовзломен клас RC2 трябва да оказват успешна съпротива в продължение на три минути.

Производството и монтажът на противовзломни прозорци, врати и други остъкления изискват висока степен на компетентност и професионални познания на обкова, профилите и стъклото, както и рисковете и монтажа. Затова изискванията за високо качество трябва да се познават и да бъдат сертифицирани. Комбинацията от продукти (монтаж и монтажни материали, профили, укрепвания, място на противовзломното стъкло в стъклопакета, модел и компоненти на обкова и т.н. ) посочени в протоколите от изпитванията на противовзломна устойчивост трябва във всички случаи да бъдат стриктно спазени, защото това е изпитания и доказан вариант. Така се гарантират точно дефинирани качества и може да се разчита на конкретно обявени качества.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори