Home  /  За инвеститориКомфортСлънцезащита   »   Дизайнът не е достатъчен

Дизайнът не е достатъчен

Критерии за избор на подходящия текстил за тенти

При подбора или смяната на текстила на тентите не става въпрос само за вкусови и естетически желания, трябва да се вземат под внимание редица други характеристики. Защото правилно подбраният текстил може да издържи десетилетия, стига да са разгледани и подбрани правилно определени критерии на качеството. Затова при покупка на нови тенти определено си заслужава да се обърне внимание не само на дизайна, но и на техническите параметри на платното.

 Текстилът за слънцезащита обикновено съдържа акрил или полиестер. И двата мате­риала са подходящи, но имат все пак някакви разлики. Полиестерът притежава определен „мемори ефект“. Това означава, че помни и запазва формата си по-добре. По тази причина полиестерът е пре­поръчителен материал при големи площи на тентите.

Акрилът от своя страна при­тежава по-голяма устойчивост на цветовете и се препоръчва за из­ползване при интензивни условия като например тенти за заведения или покриви на кабриолети и по­кривала на лодки.

Технологии за оцветяване

Една от характеристиките за дълготрайност на текстила за тен­ти е устойчивостта на цветовете. Материалът е изложен на силна светлина, така че от значение е технологията на оцветяване.

Най-висока устойчивост на цвета на материала се постига, когато боядисването става още при производството на влакната. Това означава, че придаването на цвят е станало още при производство­то на конците за текстила. Други технологии оцветяват след произ­водството на конеца, а трети – след изтъкаването на платно. При двете последни технологии цветовете издържат значително по-малко.

Раздвижените шарки поемат повече замърсяване

При дизайна на текстила, наред с чисто естетическите страни, роля играят и някои практични крите­рии. Светлите цветове, монохромни или с геометрична шарка, създа­ват свежа обстановка, но при тях замърсяванията си личат по-ин­тензивно, отколкото при тъмните цветове и разчупените шарки. Това би било добре да се има предвид при подбора на цвят и шарка за тен­ти, които ще се монтират на сгради в близост до оживени улици или такива с големи дървета.

Равномерни шевове

Отделните ивици текстил при тентите се зашиват или залепват една за друга. Двата метода си имат своите предимства при различни ситуации и приложения. Зашитият текстил е по-дълготраен, има добра визия на шева и по-рядко образува вълни. Слепеният текстил има предимство при дъжд, защото се об­разува хомогенна повърхност, която не пропуска водата. За желаещите да използват тентата не само като слънцезащитно средство, но и за предпазване от дъжд, се препоръчва да спрат своя избор върху слепения текстил.

Знаците за качество дават ориентир

Знаците за качество предоставят добра информация за характеристи­ките на текстила. Важен стандарт за устойчивост на цвета е EN 105 B04. Друга роля играят и критериите за UV защита, здравината на късане, устой­чивостта на атмосферни условия или екологичната съвместимост.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори