Home  /  ПродуктиРечник   »   Renolit проверява фолиата и в реални условия

Renolit проверява фолиата и в реални условия

Сертифицирани качества

Дълготрайност, устойчивост на климатичните условия, неизменими цветове – това са критериите за високо качество на фолиата за каширане на профилите за прозорци. Това са и предизвикателствата, върху които работи Renolit вече от четири десетилетия, така че да развие все по-устойчиви покрития и технологии за изпитване на фолиата.

При силни слънчеви лъчи PVC профилите и фолиата поемат голямо количество топлина. Този основен проблем предприятието решава с всички варианти на фамилията Renolit Exofol, за която се използва соларнозащитната технология SST. SST работи с рефлектиращи инфрачервените лъчи пигменти, намаляващи абсорбирането на топлина и големите температурни разлики между външните и вътрешните повърхности на профилите. Фолиото рефлектира инфрачервената светлина, така че от лепилата и профилите се отнема термичното натоварване. Този процес забавя физическото и химическото стареене на пластмасовите профили на прозорците и увеличава техния живот.

Климатична симулация в лаборатория

Зад всяка технологична разработка се крият всеобхватни тестове и програми за изследване. Renolit излага стотици часове пробни мостри от фолиата от всички цветове и декори на въздействията на изкуствени климатични условия, чиято интензивност може да се сравни с дългогодишно въздействие на слънчевата светлина и променлив климат.

Един от решаващите опити е тестът за издръжливост с ксенонова светлина, който предоставя данни за климатичната устойчивост на фолиата. За целта се създава светлинна дъга, която по състав отговаря на естествената дневна светлина. Редовното обливане с вода симулира интензивни дъждове.

Допълнително към тези лабораторни условия Renolit от десетилетия тества фолиата си и в реални условия на различни места в Европа и зад Океана. Климатичните зони, в които се правят тестовете, са всеобхватни и включват от умерения средноевропейски климат до условия със силно активна слънчева светлина и висока влажност на въздуха, както и в пустинния, тропическия и субтропичния климат.

Особено с фолиата Exofol FX се поставят сериозни мащаби – тяхното PVDF покритие ги прави особено устойчиви на ултравиолетовите лъчи, те поемат само малко вода и устояват дори на субтропичния климат на Флорида почти без следи от времето.

Сертифицирани резултати

Независими институти като южногерманския център SKZ във Вюрцбург потвърждават резултатите от изпитванията. Фолиата на Renolit притежават знака за качество на RAL. След подлагане на тестовете за PVC профили за прозорци фолиата се подлагат и на облъчване с ксенонова светлина за около 15 000 часа. След преминаване на изпитванията не се отчитат видими промени на фолиата. На доброволна база Renolit изпитва фолиата Exofol FX за почти четири години – точно 25 550 часа, с енергия от общо 50 GJ/m². Това тестово натоварване  отговаря на естествената светлина за период от около 30 години в условията на средноевропейски климат. Пробните обекти са устояли на тези условия без видими промени.

От гледна точка на сигурността специалистът по фолиа предлага до 20 години гаранция по целия свят на висококачествените си продукти Exofol FX. Дори в критични климатични зони клиентите ще бъдат на страната на сигурността.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори