Home  /  B2BЗа инвеститориСлънцезащитаФасади   »   Доказана концепция за повече растителност в градовете

Доказана концепция за повече растителност в градовете

Austrotherm XPS – перфектното решение за зелени покриви

Ефективна мярка за промените в климата са зелените покриви в градската среда. Зеленината върху покривите отнема от температурните максимуми, свързва вредни вещества, събира дъждовната вода и удължава живота на намиращата се зад или под нея конструкция. Германия например има програма за стимулиране на зелените покриви, което изисква предлагане на пазара на подходящите продукти за изпълнение на зелената идея.

Промените в климата с малки изключения достигнаха до ума на хората. Може би защото сами са усетили последствията като увеличените количества валежи, които не могат да бъдат поети от канализацията, или екстремно горещите летни месеци. Решение за разтоварване на градския климат може да бъде озеленяването на покриви, тераси и фасади на сградите. Много градове и общини са приели тези решения като например Хамбург, който има собствена стратегия за зелени покриви. Инвеститорите получават данъчни облекчения, ако сградите запечатват по-малка площ, т.е. отнетата от сградата площ се компенсира с растителност.

Непосредствени ползи

Озеленените плоски покриви създават по-добър градски климат, защото те уравновесяват температурите както през лятото, така и през зимата. Същевременно отдават едва 30% от дъждовната вода към канализацията и поемат голямо количество въглероден двуокис. И не на последно място предоставят положителна емоция за хората като допълнително място за отмора, а също така стават подслон за инсекти като например пчелите, които спешно се нуждаят от жизнено пространство.

Зелените пространства върху покривите имат и емоционална страна – създава се допълнително място за почивка.

Професионално проектиране и висококачествени материали

Зелените покриви се наричат „обърнати“, защото при тях хидроизолацията се разполага под топлоизолацията, а не както е в традиционните случаи. Устойчиви на вода и на натиск изолации като XPS Austrotherm защитават уплътненията и предлагат перфектна основа за насажденията. Много добри топлоизолация и устойчивост на натиск предлагат решенията на Austrotherm XPS Premium, XPS PLUS, както и XPS TOP. В случай че почвеният слой трябва да е много нисък, например поради ограничения на сградата във височина, правилният продукт е Austrotherm Resolution. Друго основно изискване за функциониращ „обърнат“ покрив е паропропускливата основа за зеленината. Следователно става задължително над топлоизолацията да се постави дрениращ слой, който да се вентилира достатъчно и да е пародифузен към околната среда. Плоскостите от твърда пяна са със защитна кашировка от горната страна и имат ниски λ-стойности при най-малка дебелина на изолацията. Перфектният завършек на покривната изолация се постига с продуктите на Austrotherm. Получава се решение без топлинни мостове, здрава основа за озеленяването без излишни статически натоварвания върху сградата. Решението е подходящо за нискоенергийни или пасивни къщи. Специалното предимство са лесният монтаж и малкото работни стъпки на място.

Особено дълготрайни

Зелените покриви са модерна форма в строителството и по отношение на баланса на отпадъците, защото позволяват просто и чисто разделяне на строителните отпадъци. Но докато се стигне дотам, има още много време. Оценката на института Frauenhofer за дълготрайността на зелен покрив е двойна в сравнение с живота на традиционен покрив.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори