Home  /  За архитектиСигурностСтъкла   »   Естетическо противопожарно решение

Естетическо противопожарно решение

Vision Line – пожарозащитна стена без вертикални профили

Пожарозащитните остъкления в сградите имат и естетическа стойност за интериора и по принцип осигуряват много дневна светлина. С високата си прозрачност допринасят за визуалното разширяване на помещенията, но в случай на пожар се проявява тяхната най-важна функция – да осигурят надеждни евакуационни пътища.

В болницата AZ Groenige в Кортрейк, Белгия, са използвани 2000 кв. метра противопожарни стъкла Pyrobel с етажна височина. Остъклението е изпълнено без вертикални профили и осигурява надеждността на евакуационните пътища в болницата. Цветово неутралното и прозрачно остъкление е базирано на флоатното стъкло Clear vision от AGC Glass Europe.

Приятна атмосфера

Много дневна светлина и директна връзка към зеленината навън са използвани като похват при проектирането на вътрешното пространство, така че да бъде разчупена клиничната анонимност и да се създаде приятна атмосфера за лекарските екипи, пациентите и техните придружители и посетители.

Пожарозащитното стъкло Pyrobel наред със съществената си функция за топлозащита клас EI120 предлага и много добра звукоизолация (EN 12758) и има висока устойчивост на удар съгласно EN 12600. Освен това има филтър за UV защита. Основната функционална цел е високата пожарозащита на хора и материали в случаи на пожар.

Нежни фуги

За работата в болниците е важно да се осигури голямо количество дневна светлина, което е причина проектантите да изберат варианта Vision Line – силно прозрачен и позволяващ изпълнение на изцяло стъклени стени без смущаващи делители. Чистата равнина на пожарозащитната стена се изпълнява без вертикални профили и е решение за преградни стени в съвременните модерни обществени сгради. Отделните стъкла са свързани помежду си с устойчиво на пожар силиконово уплътнение на четири- до петмилиметровите фуги, като в случай на пожар държат стената надеждно запечатана. Това решение изглежда не само много добре като естетика, но пропуска и голямо количество дневна светлина. Почистването също е улеснено, тъй като няма ъгли и кантове, които да задържат повече замърсявания. Pyrobel-T може да бъде използвано за размери до 4500 мм и заради ниското съдържание на желязо на базисното стъкло Clear vision е силно прозрачно и цветово неутрално.

Вариантът Pyrobel Vision Line Corner позволява изпълняване на преградни стени под ъгъл от 90° до 180°. Тази алтернатива на огънатото стъкло дава по-голяма свобода при оформянето на вътрешното пространство.

Пример за устойчивост

Линията Pyrobel Vision е предназначена за приложение в устойчиви сгради. Стъклото притежава сертификат Cradle-to-Cradle Silber, следователно улеснява сертифицирането на сградите по системите DGNB, LEED, BREEAM или WELL.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори