Home  /  ПродуктиТърговци   »   Термично саниране на исторически сгради на най-високо ниво

Термично саниране на исторически сгради на най-високо ниво

Новата система изолации на Austrotherm за топлотехническо саниране на архитектурни паметници

Санирането на стари вилхелмински сгради е технически, икономически и автентично голямо предизвикателство за всички участници в процеса. В съзвучие със строителните норми и разпоредбите за защита на паметниците на архитектурата Austrotherm успява с продуктите си да репродуцира сградните обвивки в оригинален стил и да вмъкне енергийна оптимизация, която е високоефективна и функционална. Новото решение комбинира фасадни плочи и декоративни фасадни профили, които практически възстановяват автентичната визия на сградите.

Фасадната концепция на Austrotherm се базира на иновативни технологии и устойчиво възстановяване на исторически сгради. Тънките високо топлоизолиращи плочи Austrotherm Resolution заедно с оригинално реконструираните фасадни профили оптимизират енергийно живота зад фасади с класически дизайн.

Един от примерите може да се намери на ул. „Граф Щрархемберг“ във Виена, където системата на Austrotherm доведе до нов блясък на историческото строително бижу.

Стара сграда без енергийни недостатъци

Всяка втора сграда във Виена е построена преди 1919 г., като предлагат жилищна площ на повече от 500 000 жители. Това са повече от 30 000 сгради, от които приблизително 20 000 попадат в категорията архитектурни паметници. В цяла Австрия има още 600 000 жилищни сгради от същата епоха, нуждаещи се от саниране. Термичното обновяване на този сегмент обаче все още е под един процент годишно.

Тухлените зидове като тези на сградите от вилхелминския период се считат за енергийно „достатъчни“. „Факт е обаче, че построена преди 1919 година сграда има енергиен разход от 120-250 kWh/m2 на година, следователно показателите са по-лоши от тези на новопостроени жилищни сгради, които след 1.01.2021 г. в цяла Европа трябва да отговарят на нискоенергийния стандарт“, коментира Робер Новак, управител и търговски директор на  Austrotherm. „Специално в този сегмент съществува голям потенциал.“ Още повече, че за достигане на определена енергийна стойност на цялата сграда е необходима високоефективна изолация.

Малко място за фасадната изолация

При санирането на старата сграда на ул. „Граф Щрархемберг“ във Виена експертите са конфронтирани от ограниченото пространство за действие, тъй като е разрешено минимално преминаване на границите на имота. В този смисъл традиционната външна топлоизолация значително надхвърля допустимото. Топлоизолиращите плочи Austrotherm Resolution с ламбда 0,022 W/(mK) са с дебелина от едва 5 сантиметра и в случая постигат нужните параметри. Така строителната линия е прекрачена съвсем минимално.

Ефективната топлоизолация при историческите сгради има и екологичен компонент. Изразено в числа: съотношението между производството на изолиращите плочи на Austrotherm в сравнение със спестената енергия е 1:100. Следователно се спестява сто пъти повече въглероден двуокис, отколкото се освобождава при производството на плочите.

Историческа автентичност с фасадните профили

Тънкият момент при санирането на историческите сгради е запазването на автентичността им. Духът на времето е особено изразителен в детайлите. Когато силно повредени елементи трябва да бъдат премахнати, профилите на Austrotherm с детайлната си репродукция възстановяват отново цялостната автентична визия. Дълготрайността във времето се допълва от устойчиво на атмосферните въздействия покритие. При индивидуално профилиране на елементите реконструкцията става 1:1 с оригинала. Корнизи, декоративни елементи, рамки около прозорците и босажи се реализират почти във всяка форма. Оригиналните размери на съществуващите декоративни елементи се заснемат и се повтарят от новите профили на Austrotherm. Фасадните профили на производителя са идеалното решение за възстановяване и енергийно саниране на стари сгради при запазване на историческия характер на градската среда.

За Austrotherm

Групата Austrotherm е със седалище в Австрия. Изолациите се произвеждат в 11 държави, в 23 завода. Освен в централата си във Вопфинг и заводите в Пинкафелд и Пурбах, Австрия, пионерът в изолациите е представен в Германия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия, България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Турция. Групата Austrotherm реализира за 2019 година оборот от 351 млн. евро и към 31.12.2019 г. е работодател на 1100 служители.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори