Home  /  За инвеститориПродуктиСъбития   »   Saint-Gobain

Saint-Gobain

Декарбонизация – 40%

Декарбонизацията при производството на стъкла се разглежда от най-различни страни и всеки производител заема собствена позиция, продиктувана от собствените проучвания, опити и разглеждани аспекти при работата с прозрачния материал. Saint-Gobain Glass с гордост представи ORAÉ® – новия си стъклен субстрат с най-нисък въглероден отпечатък в света. ORAÉ® има изчислен въглероден отпечатък само от 7 kg CO2 eq./m2 (за 4 mm субстрат), намаление от приблизително 40% в сравнение с основното прозрачно стъкло на Saint-Gobain Glass European.

40% по-нисък въглероден отпечатък

За Saint-Gobain формулата за намаляване на вредните емисии и икономия на енергия е, от една страна, в използването на по-голям дял от рециклиран материал в състава на новото стъкло. От друга – в производството и влагането на по-тънки стъкла с произтичащите от това предимства, не на последно място намаляване на теглото на стъклопакетите при равни други показатели. По-малкото използване на материали спестява ресурси и намалява емисиите на CO2 за стъклото.

COOL-LITE® SKN 083 – двоен стъклопакет 6/16/4, Ug=1,0 W/(m2K), светлопропускливост 75, g=40

Топлозащита с олекотени стъкла

COOL-LITE® XTREME е избран за първото приложение на ORAÉ®. Благодарение на своята усъвършенствана технология на покритията, която драстично намалява емисиите на парникови газове, причинени от охлаждане, отопление и осветление при използване на сградата. С намаленото количество въглерод от производство и експлоатация COOL-LITE® XTREME ORAÉ® е идеален пример за успешна комбинация на производителност и устойчивост.

В защита на птиците

Saint-Gobain Glass с различни технологии, които осигуряват ефективна защита от птици. По този начин 4BIRD® съчетава устойчиви решения за опазване на биоразнообразието с по-разумно потребление на енергия в сградата, като същевременно запазва външната хомогенна и неутрална естетика на фасадата. Гъвкавостта на COOL-LITE® SKN 183 II – соларно контролиращото стъкло отваря нови и гъвкави възможни опции с 4BIRD®. На щанда бяха представени версии на 4BIRD®Frit (решения за ситопечат) и 4Bird®Etch (разтвори за ецване с киселина).

CLIMATOP EXTRA LIGHT

Леките тройни стъклопакети от продуктовата гама CLIMATOP EXTRA LIGHT са убедителен отговор на изискванията за модерно, енергоспестяващо строителство. Изключително леките стъкла постигат стойности Ug до 0,7 W/m2K. CLIMATOP ECLAZ EXTRA LIGHT осигурява изобилие от здравословна дневна светлина (TL 78%). Слънцезащитното стъкло CLIMATOP ECLAZ SOLAR EXTRA LIGHT предлага защита от лятна топлина.

CLIMATOP ECLAZ EXTRA LIGHT – стъклопакет 3/2/3, Ug=0.7 W/(m2K), светлопропускливост 78, g=61, тегло 20 кг/м2.

Елегантната противовзломна защита

С противовзломното стъкло CLIMATOP STADIP PROTECT P4A EXTRA LIGHT са изпълнени надеждно изискванията за сигурност съгласно DIN EN 356. С тънкия триплекс с клас на противовзломна защита Р4А могат да се реализират особено елегантни и ефективни остъклявания с голямо проникване на дневна светлина, без компромис с топлоизолацията или устойчивостта. CLIMATOP STADIP PROTECT P4A EXTRA LIGHT може да бъде с обща дебелина 4 mm. Тънкото противовзломно стъкло не само облекчава производителите на стъкло и монтажниците на прозорци, но също така оптимизира работата и експлоатационния живот например на големите елементи плъзгане с повдигане. CLIMATOP STADIP PROTECT P4A EXTRA LIGHT също има положителен ефект върху CO2 отпечатъка, тъй като за производството са необходими по-малко материали и енергия.

В комбинация със стъкло 2.2.4 (Р4А) – намалено тегло с 31%, 21% по-нисък въглероден отпечатък

Както се вижда, Saint-Gobain има сериозни акценти в иновационните си разработки – намаляване на въглеродния отпечатък за целия жизнен цикъл на стъклата, което постига с намаляване на дебелините и увеличаване на количеството рециклиран материал в производството на ново стъкло. Използването на старите стъкла има предимство и по отношение на качеството на новите, тъй като рециклираното стъкло е значително по-хомогенно и по-чисто, с което улеснява процесите на производство. Saint-Gobain има амбицията да продължи да увеличава квотата на рециклирания материал.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори