Home  /  За архитектиПродуктиСъбития   »   aluplast празнува 40-годишен юбилей

aluplast празнува 40-годишен юбилей

Винаги с вяра в успеха

През 1982 г. точно на 28 октомври е основана фирмата aluplast GmbH в Зенденхорст близо до Карлсруе, Германия. „Стартът на фирмата не беше лесен в обстановка на силни конкуренти, които по онова време бяха много повече отколкото са сега“, разказва основателят Манфред Зайц. Подкрепа тогава получава не само от своите 27 служители, но и от цялото семейство. Неговите синове Дирк и Патрик, които впоследствие ръководят aluplast, през ваканциите също работят в предприятието. През изминалите 40 години aluplast успя да се разгърне като международно представено предприятие, в което днес в общо двадесетте и четири производствени и търговски клонове работят 1850 служители.

В началото на 1982 г. Манфред Зайц работи като ръководител-отдел „Пластмасови профили“ на известно предприятие, дъщерно дружество на американския концерн Continental Can със седалище в Ню Йорк. „Тогава забелязах, че американският концерн няма особен интерес към PVC прозорците“, продължава Зайц. Той използва шанса и закупува от концерна дела на фирмата. На 28 октомври заедно с 27 свои предишни колеги, шест екструдера, както и 50 000 DM стартов капитал започва работата на aluplast.

Основателят никога не приема тази стъпка като рискована, но признава, че без собствения опит в профилите и мениджърското си образование в Харвард, САЩ, концернът никога не би му прехвърлил този отдел.

През първата година от самостоятелното си съществуване aluplast работи за изграждане на клиентската си мрежа и постига оборот от 2,5 млн. евро, тогава 5 млн. DM. Шестте екструдера произвеждат системата aluplast 65 със средно уплътнение и дълбочина 65 мм. Изработени са общо 1000 тона PVC.

Пробив в Германия

Още тогава става ясно, че aluplast постига успехите си преди всичко с иновативната техника за прозорци и постоянното й развитие. Също така става ясно, че aluplast трябва да се разраства, ако иска да остане дълготрайно на пазара. През 1989 г. закупува баварското предприятие Golde. Заедно със системата Golde Ideal предприятието вече разполага с напълно завършена системна фамилия.

Днес системната серия Ideal® все още дава имената на голяма част от профилната програма. Със закупуването на Golde aluplast успява да направи пробив на национално ниво. По същото време в предприятието вече работят 70 служители.

Начало на международната дейност

През следващите години aluplast открива производствени и търговски клонове в Гърция, Испания, Полша, Австрия и Мексико, с което постига пробив и на международния пазар. През 1991 г. е основано първото дъщерно дружество извън страната – испанският клон aluplast Iberica в Билбао. Освен това предприятието се престрашава и представя на панаир в Англия своята профилна конструкция.

aluplast Полша

Ясна фирмена философия

Четири години по-късно aluplast обявява строителството на производствения си завод в Познан, Полша. Това е първото производствено предприетите на aluplast извън Германия. И до днес то има значителен принос в успеха на aluplast. Защото с първото задгранично производство aluplast затвърждава фирмената философия – съвместимост по всички направления на продуктовата програма. Всички продуктови серии са съгласувани една с друга и могат да се комбинират помежду си, което улеснява производителите на прозорци и врати.

Чрез закупуването на австрийското предприятие Intertec през 1997 г. системният доставчик aluplast става пазарен лидер в Австрия. През 2000 г. става преименуването в aluplast Austria GmbH, а служителите там са вече 300.

Началото на днешното производство в Карлсруе

Възможностите за разрастване в централата в Етинген до 1999 г. са изчерпани, още през същата година в Карлсруе е направена първата копка за строителството на допълнително производство и нова складова база.

Първият голям рожден ден aluplast празнува през 2002 г., при това с основание – европейското развитие на фирмата е безспорно, а и броят на служителите е нараснал значително. През същата година е пуснато и новото производство в Познан, Полша. С около 800 служители тогава предприятието е номер пет в бранша.

През 2005 г. aluplast получи наградата MOE Award за Средна и Източна Европа. На международния пазар предприятието също експандира с нови дружества в Украйна и Италия.

След 2005 г. следват други важни крачки за aluplast – преместване от Етинген в днешната централа в Карлсруе, а година след това е построена нова кула за смесване на суровините. За този момент технически и производствено предприятието е на най-модерно, единствено по рода си в Европа ниво.

Зад Океана

Първото производствено звено на aluplast зад Океана е в Мексико. Крачката е направена през 2007 г. с цел директно обслужване на клиентите от американския континент.

Собствено изпитване на продуктите

За провеждане на тестове, изпитвания на прототипи и технологии, за провеждане на обучения на клиенти и производители на дограма през 2011 г. aluplast инвестира в Карлсруе в технически център. Изцяло оборудван с всички необходими уреди, както и с много дневна светлина от големите остъклени площи на фасадата са създадени перфектните условия за работа в техническия център.

Година по-късно с нови дъщерни дружества и инвестиции aluplast се включва на пазарите в Южна Америка и Азия. На тази база се поставят основите за бъдещо развитие.

През 2012 година aluplast празнува 30-годишния си юбилей и вече може да погледне назад към успешното си развитие. Към този момент вече разполага с 24 производствени и търговски дружества и има повече от 1000 клиенти.   

Ръководството се поема от Дирк и Патрик Зайц, с което aluplast остава семейна собственост.

Цели – Индия и САЩ

Четири години след голямата годишнина aluplast открива в град Вадодара, Индия, щат Гуджара, първия си завод за екструдиране на профили.

В Окмонт, Пенсилвания, през 2017 г. aluplast закупува американския производител на профили за прозорци Chelsea Building Products. Независимо от различния начин на производство и култура предприятието добре се интегрира в групата и само две години по-късно се разраства толкова много, че в Грийнвил, Тексас, с името Chelsea Building Products South е отворена нова фабрика за производство.

И последният континент

През 2021 г. като следваща голяма крачка в историята на предприятието е основано дружеството aluplast Pty Ltd. и е закупен склад в Мелбърн, Австралия. В момента се изгражда ново хале и се открива нова линия за каширане.

Днешните ценности

С продуктите си aluplast повлия на бранша за прозорци и врати. Продуктовото портфолио обхваща широк спектър – от системи за PVC прозорци, врати и ролетни щори до контролирана вентилация за помещения. Важни отличителни особености са съвместимостта на профилните системи, трите технологии собствена разработка: системата за лепене bonding inside, запълването с пяна профили foam inside, усилените профили, както и платформата energeto® с най-новата разработка, представена през последната година, energeto® neo.

Инвестициите в нови разработки, както и в изграждане на групата, се определят като фактор на успеха и за в бъдеще. Надеждността на доставките е от значение за фирмената стратегия. През последните години са инвестирани общо 150 млн. евро в групата и това ще продължава в бъдеще, така че продуктите да достигат сигурно и бързо до клиентите, както и да ги подкрепи на място. Инвестициите в профили, технологии или инфраструктура на групата ще бъдат развивани, така че клиентите да получат максимални ползи от доставчика.

С поглед към изминалите 40 години Манфред Зайц споделя в резюме: „В началото много мощната конкуренция, дори само в Германия, не беше лесна за преодоляване. Но с желязна воля, дисциплина, както и с безусловна убеденост в нашите продукти и тяхното качество, с близостта до различните пазари предприятието премина успешно през годините и постигна това, което е днес.“


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори