Home  /  За инвеститориПродукти   »   Перфекционизъм от Thonet и Adler

Перфекционизъм от Thonet и Adler

Бук, огъната дървесина, байц

Името е синоним на модерните мебели за сядане – Thonet. Преди повече от 160 години Михаел Тонет създава своя емблематичен класик – виенския стол за кафене модел №14 (днес 214), с което стана част от историята на дизайна. Столът става хит на германския и австрийския пазар.

Днес Thonet и Adler доказват, че съвместната им работа е много успешна. Водещият австрийски производител на лакове и бои поема ангажимент класическите столове на производителя от Хесен да получат благородна визия на повърхността, която освен това да е и с най-добра издръжливост.

Ръчна работа и серийно производство

С модел №14 Михаел Тонет полага основите за индустриалното серийно производство и модерния мебелен дизайн. И днес още умната комбинация от ръчна работа и разпределение на труда впечатлява като например разработената от Тонет революционна технология за огъване на дървесина с пара и мускулна сила. Формованите по този начин дървени елементи получават елегантна визия, която се подчертава в цвят.

Днес елементите от бук се потапят във вана с байц на ADLER Arova Flex. Единствената по рода си гъвкава система за байцване е разработена специално за потапяне на мебелни елементи.

Отцеди и избърши

Елементите се вадят и се поставят върху наклонена плоскост, за да се отцедят. Излишното количество от байца изтича обратно във ваната. Тази технология пести всяка капка материал и опазва околната среда.

За постигане на перфектен вид се използва естествена гъба от Егея, защото само естествената гъба създава равномерна висококачествена повърхност. С индустриално произведена гъба не може да се постигне това качество.

Избърсването става един път напречно и един път надлъжно на влакната на дървесината. Между потапянето и избърсването на елемента минават максимално една до две минути. При много бързото съхнене гъбата може да се намокри допълнително с байц, за да се постигне равномерно покритие.

„При байцване структурата на дървесината се запазва, характерният фладер изпъква перфектно“, аргументира избора на технологията Хорст Вимайер, специалист по повърхностни обработки при Thonet. Така се запазва сигнатурата на традиционната обработка.

Шлайфане и лакиране

След сушене в продължение на една нощ дървените елементи се шлайфат внимателно и след това се обработват с UV-устойчивия лак на водна основа ADLER Aqualux MSL Eco. Така столовете на Thonet са в най-добро състояние за използване в кафенета, салони, ресторанти или жилища. Невероятните 50 млн. стола от модел 214 са продадени само през 1930 г., без да се броят копията, с които имитатори се опитвали да се възползват от славата на Thonet.

Седейки на оригинала например, могат да се наслаждават на италианските лакомства клиентите на мюнхенския локал „Pepe Nero“. Най-новият филиал на ресторантската верига е обзаведен със 150 екземпляра на класика от огъната дървесина, много от които са обработени с елегантния черен байц на ADLER.

В кафенето на художествената галерия „Schirn“ във Франкфурт гостите могат да се отпуснат на любимия за архитектите модел с подлакътници 209, познат още като стола „Le Corbusier“. Извитите форми тук също са обработени с тъмния ADLER Arova-Flex-Look.

Класическата икона придава стил и на частната трапезария. (Снимки: Thonet GmbH)

Традиция и съвремие

Но не само при „стола на столове“ и неговия брат с подлакътници, но и при следващия гениален продукт, с който Thonet отново преобърна света на мебелите, често се вижда байцваната повърхност на ADLER: столът от тръбна стомана по проект на Март Стам и Марсел Бройер обединява по необичаен начин индустриалния материал с традиционните дървени елементи и характерната виенска плетка. Комбинация, която и днес предизвиква фурор като например в ресторант „Pageou“ в Мюнхен.

Байцът ADLER Arova Flex перфектно хармонизира с черно-белия стил на Art déco.

Минало и бъдеще

Успешната история на Thonet преминава през епохи и градове. Едно обаче остава постоянно важно за производителя – съвместната работа с партньори, които споделят ценностите на Thonet за дълготрайност и използване на висококачествени материали с безпроблемно приложение. Което и ADLER прави.

Столовете модел 209 придават на ресторанта „Table“ в художествената галерия „Schirn“ във Франкфурт стилен характер. (Снимки: Thonet GmbH © Constantin Meyer)

Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори