Home  /  ПродуктиТърговци   »   Продукти за кръгова икономика

Продукти за кръгова икономика

Бои и лакове за устойчиво бъдеще

В известен смисъл Cradle to Cradle е златният стандарт сред сертификатите за устойчивост и ADLER е първият производител на бои в Европа, чиито продукти са получили тази награда. 16 покрития от гамата ADLER вече носят желания печат за устойчивост, между които новият универсален лак на водна основа Bluefin Unistar и висококачественото покритие за дървени прозорци Aquawood Diamond.

Отпадъкът е ценна суровина

Cradle to Cradle носи философията на устойчива кръгова икономика. Условието е никакъв отпадък. Когато един продукт достигне края на живота си, той не се озовава в кошчето, а се връща обратно в цикъла: чрез рециклиране или биологично използване неговите ресурси се запазват и се превръщат в суровина за нещо ново. За да се превърне тази идея за цикъл в реалност, са необходими продукти, които са идеално съобразени с нея. Продукти като боите и лаковете от ADLER – от лака за мебели до покритието за прозорци, от боята за стени до байца за защита на дърво.

Високи изисквания

Дълъг е пътят на боята, лаковете или други продукти за защита на дърво, докато получат сертификата Cradle to Cradle, и има много изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, преди това да бъде постигнато. Това включва екологичен производствен процес с енергия от възобновяеми източници като вятърна или водна енергия. В допълнение продуктите Cradle to Cradle съдържат висок дял възобновяеми суровини.

„Има голям потенциал в това отношение при свързващи вещества за бои, които са направени от биомаса вместо от нефт“, обяснява д-р Алберт Рьослер, ръководител на отдела за изследвания и развитие в ADLER. Това се отнася например за напълно устойчивата боя за мебели Bluefin Terra-Diamond, която е направена от 85% естествени суровини. Екологичното масло за дърво Pullex Aqua-Terra за вътрешна и външна употреба постига подобни високи стойности.

Кръговрат на дървесината

За затворения цикъл естествено основна роля играе неговата концепция. В края на краищата ADLER е специалист в покритието на дърво, което е почти предопределено за кръговата икономика. „Тук говорим за каскадно използване“, обяснява д-р Рьослер. Дървеният ствол се обработва в дъски или греди, от които се правят фасади, прозорци или мебели. Когато тези компоненти достигнат края на експлоатационния си живот, като следваща стъпка дървесината може да бъде преработена в плоскости от дървесни влакна или ПДЧ, вместо да бъде термично рециклирана. „Нашата цел е дървото, покрито с нашите продукти, да е подходящо за тази каскадна употреба. В по-дългосрочен план дори работим в посока да придадем на нашето покритие ценна функция в процеса на рециклиране в смисъл отпадъците да се превръщат в ценна суровина.“

Устойчивост във всички области

Днес ADLER разполага с пълна гама от сертифицирани покрития за всяка област на приложение. Дървото на фасадата е защитено с Pullex Aqua-Terra, всекидневните са завършени с боята за стени Aviva Terra или Legno Aqua –маслото за дървена ламперия. Дървената дограма е с покритие Aquawood Natureffekt, входната врата – с Aquawood Protor. А за „направи си сам“ първият избор е универсалната боя Varicolor. Екипът за проучване и разработки на ADLER работи и върху множество други продукти, които отговарят на всички изисквания за сертифициране Cradle to Cradle. Д-р Алберт Рьослер е убеден: „Бъдещето принадлежи на кръговата икономика. Устойчивостта не се ограничава само в опазване на околната среда и климата. Изисква се също ефективно използване на ресурсите. Ние искаме да допринесем за това с продуктите на ADLER.“

Ще намерите при: office@korsco.org


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори