Home  /  За архитектиНовини и тенденцииСъбития   »   Насоката на новите иновации

Насоката на новите иновации

BAU 2023

Международният панаир BAU 2023 показа новите насоки на развитие на бранша, които поставиха вече жалоните на пътя за бъдещето. Иновации по отношение на спиращи дъха конструкции или невиждани досега функции няма. При разнообразието, което пазарът днес предлага няма и как да има. Иновациите са в начина на мислене на компаниите, в ангажимента към опазване на околната среда, рециклирането и подобряването на жизнената среда за хората и всички живи същества на нашата планета чрез намаляване на отпадъците и вредните вещества.

Всеки има своите идеи за подобряване на строителството и отговорното отношение при използването на материали и суровини. Продуктите и строителството вече се разглеждат като затворени системи, които трябва да се изразходват ефективно в целия им цикъл на съществуване.

Затворен цикъл на суровините

Тук може да се посочи като сериозен пример Wiconaсъс слогана си 75/95. Това означава – 75% от вложените материали в профилните системи са рециклирани материали. В това число влиза не само алуминият, но и термоизолации, гуми и останалите съставни елементи на системите. За изолаторите например се използват стари продукти от изкуствен материал, като например мокети. Компанията е осигурила пътища за постоянно и равномерно захранване с рециклирани материали, така че винаги да се постигат посочените 75%. Според специалистите на щанда на Wicona има достатъчно вложени количества продукти и материали в строителството, които да са дългосрочен източник на суровина. 95%   означава процентът на рециклируемост на системите. Вече е построена и първата сграда, в която профилните системи са изработени почти изцяло от рециклиран алуминий – сградата Mercator One в Дуизбург, Германия.

75% рециклиран материал в новите продукти, 95% рециклируемост.

Озеленяване на фасади

Сред едно от многото решения на Schüco за бъдещето са озеленителните модули за окачена фасада Schüco UDC 80 Green façade., които представихме вече в брой 2/2022 на нашето списание. Сега посетителите на международния панаир BAU 2023 можаха да видят нагледно сегмент от окачена фасада, изпълнена с озеленените панели, в комбинация с интегрирани фотоволтаични модули. Темата за озеленяване на фасадите вече не е нова в градската среда.

Schüco – озеленителни пана, интегрирани във фасадите, системно решение.

Особено в Средна и Западна Европа се срещат все по-често озеленени фасади не само на емблематични обществени сгради, но и традиционни жилищни, а инвеститорите по доброволна инициатива търсят озеленяване на фасадите за своите сгради, макар че още няма нормативни задължения за това. Положителният ефект е многостранен – за климата във вътрешността на сградите, в посока навън към урбанизираната застроена градска среда, както и за птици и насекоми, които живеят с нас в градовете.  

Дигитализация

Дигитализация се демонстрира при много от участниците под различна форма. Различни софтуерни инструменти и дигитални решения, от една страна, улесняват ежедневието на работещите в бранша, от друга – служат за нагледно средство при мотивиране на инвеститорите за използване на ефективни и енергоспестяващите решения. Една от новостите на dormakaba, представена в Мюнхен през тази година, е по-бързите управления за автоматични врати. Конструкциите на автоматичните врати са вече „топли“ с интегрирани стъклопакети и термично разделени профили, което означава подобрена топлоизолация и намалени енергийни загуби при затворено положение на вратите, например през нощта, от друга страна, по-бързото отваряне и затваряне намалява загубите на топлина или охлаждане в работно положение. За доказване на получения ефект, както и в улеснение на избора на съответната автоматика dormakaba предлага дигитален инструмент, който изчислява енергийните загуби и отделените количества СО2 при различните варианти автоматични врати, като ги допълва с разбираеми сравнения. Наред с геометричните характеристики се задават данни за географско местоположение, застроеността на околната среда, вида сграда и височината на монтаж на вратата. Инструментът се използва лесно и интуитивно.

Въртящата се врата, изложена на панаирния щанд на dormakaba е произведена в България.

Монтаж

Разсипване на материал, енергия и труд има и при монтажа. Всички знаем колко неприятности предизвикват щетите, нанесени на току-що монтираната чисто нова дограма. На съвместния щанд, организиран от ift Розенхайм, blau-gelb, един от доставчиците, предлаган от Meesenburg показа концепцията си за двуетапен монтаж на прозорци. В първия етап се изпълнява „черна каса“ от изолирани и уплътняващи компоненти, а във втория, след изпълнение на всички останали дейности около прозорците като външни или вътрешни мазилки, монтаж на подпрозоречни первази вътрешни и външни, завършващи лайсни за мазилката и др., идва ред и на самите прозорци. Освен правилна изолация и уплътняване монтажната система позволява прозорците да се монтират в по-късен етап от строителството на сградата, с което се елиминират проблемите с нараняване на повърхностите или профилите на новите прозорци и изхвърлянето на елементи, които дори не са започнали да изпълняват функциите си.

Високи елементи, тесни профили и много стъкло

Това са трите пункта, които резюмират тенденциите в дизайна на врати и плъзгащи елементи. Същевременно това са и най-слабите точки, които предизвикват най-много критики. Като че ли тук са надминати разумните граници и се задава въпросът каква е ползата? Трудно отваряне, изключително трудоемък монтаж с тежка техника, скъпо струваща и свързана с изключително много допълнителни работи и щети подмяна на стъклопакети в случай на чупене. Пита се дали действително ползите са толкова, че да си заслужават цялото това разточителство?

Тесни профили. Дали непропорционалността между ширина и дълбочина на профилите всъщност е естетична? Какво всъщност получава крайният клиент? Но в крайна сметката модата си е мода и всички робуват на нея, докато някой не каже „Царят е гол!“

Това може би е и причината, която предизвика разочарование от видяното на панаира, и до известна степен засенчи най-важното послание – устойчиво експлоатиране и ефективно управление на суровини и енергия, а това е интересно развитие, което в момента прохожда, заслужава внимание и е интересно да се наблюдава.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори