Home  /  За архитектиПродуктиСъбития   »   Мостреният камион на Schüco в три български града

Мостреният камион на Schüco в три български града

На европейско турне

Мостреният камион на Schüco потегли за пореден път по пътищата на Европа непосредствено след приключване на специализирания международен панаир BAU 2023 в Мюнхен. От Румъния камионът посети Русе и Варна, а след представянето си в София продължи пътя си към Скопие. Този път са представени мостри от палитрата PVC профилни системи на системния доставчик с основен акцент върху новата хибридна конструкция Schüco Symbiotic.

За клиенти, които търсят комбинацията от предимствата на двата материали – алуминий и PVC, новата хибридна система Schüco Symbiotic представлява много интересно решение. Рамките на прозорците са комбинация от алуминиева и PVC част, твърдо свързани помежду си и различни от традиционно познатите ни PVC системи с алуминиеви капачки. Външната алуминиева част има изцяло визията на алуминиев прозорец, като обработката на профилите следва добре познатите работни стъпки от производството на алуминиевите прозорци.  Събирането в ъглите се осъществява по същия начин с метални ъгли и впръскване на лепило, а PVC частта на рамката се обработва по познатия за PVC профилите начин. Чрез завинтени в PVC профилите „щипки“ се свързват пластмасовата и алуминиевата рамка в единна здрава конструкция.

Schüco Symbiotic. Кратък клип показва как се произвежда иновативната рамка на прозорец.

Линиите на профилите са изчистени, крило към каса са равнинно лежащи отвътре и отвън и благодарение на идентичния дизайнерски език между Symbiotic и чисто алуминиевите профили, в един обект могат да се употребяват и двете различни системи. Възможно е използване на стъклопакети с дебелина от 42 мм до 58 мм. Челните ширини от едва 110 мм осигуряват максимална прозрачност. Коефициентът на топлопреминаване на профилите е Uf до 1,1 W/(m2K), а в комбинация с подходящите компоненти се постига противовзломна защита до клас RC2.

Широка палитра повърхности

Тенденция за използване на типични черти от алуминия в пластмасовите системи намираме и в предложенията за повърхности, особено на вариантите за фолиране – сатенени, грапави повърхности в комбинация с метален блясък правят профилите визуално трудноразличими от алуминиевите прахово боядисани покрития с матова структура и въпреки това става въпрос само за фолио. Или светлосива набраздена повърхност до съвършенство повтаря визията на четкосан елоксиран алуминий. Възможностите са много.

Нулев праг за двуосна балконска врата

Нулевият праг вече е задължителен. Достъпността на всички кътчета от обитаемата среда е неразделна част от днешната представа за комфорт. Основен проблем в досегашните решения за двуосното отваряне на балконски врати е недоброто уплътняване между крилото и напълно скритият в пода праг или все пак неприятно надстърчащите над пода двусантиметрови спънки. Решението на  Schüco за тази зона включва автоматично падащо уплътнение и точка на заключване в средата на крилото. По този начин се гарантира максимална плътност при спазени изисквания за нулев праг, напълно равнинно лежащ в нивото на готовия под отвътре и отвън.

Предпазния парапет Schüco CT 70 за прозорци, стигащи до пода.

Елегантна и сигурна

PVC входна врата – отново в тъмносивия цвят на останалите експонати, с триточково заключване с клюновидни езици, вратата привлича вниманието с невероятно елегантната си визия. При затваряне езиците автоматично щракват надеждно в насрещниците. Заключването им става през патрона. От външната страна равнинната повърхност напълно отговаря на чистото линейно излъчване на алуминиевите врати.

Слънцезащита за взискателни естети

Слънцезащита, скрита в стъклодържачите на дограмата или интегрирана в профилите на окачените фасади. За изложения експонат е използвана материя, която пропуска погледа от вътре навън, но обратно – отвън навътре любопитните надниквания са напълно невъзможни. Предлагат се също богат набор от варианти с текстилно платно в зависимост от желанията на клиентите. Наличието на ролетната щора в прибрано положение може да се разпознае единствено от по-голямата височина на горния хоризонтален стъклодържач, който въпреки по-големия си размер не нарушава елегантната визия на прозореца. При вариант във фасада всичко се скрива напълно. Разбира се, най-доброто на това решение – всичко е от един доставчик.

Г-н Янев от Алукьонигщал бе основният гид сред интересните експонати в мострения камион. Крило с интегрирана слъцезащита и управление TipTronic. ю

Прозорецът за града – специалното уплътнение разсейва шума от улицата и създава спокойна атмосфера в помещенията.

Schüco Facid

Изключително интересната фасадна конструкция, която все още не се възприема у нас, вече може да се види приложена към различни сгради в Европа. Едно от най-ефектните приложения е към сградата на многоетажния паркинг на централата на Schüco в Билефелд, Германия. Независимо от ограниченото пространство, което предлага един камион, мострите са достатъчно убедителни, за да възбудят любопитство и към останалите продуктови новости, услуги и политика на системния доставчик. Лицензиран представител на Schüco за България е „Алукьонигщал”, където може да получите изчерпателна информация.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори