Home  /  Обекти   »   Omniturm на компанията BIG във Франкфурт

Omniturm на компанията BIG във Франкфурт

Upload

Когато един небостъргач съдържа латинската дума „Omni“ в името си, то е заявка за претенция. Небостъргачът Omniturm във Франкфурт заявява да бъде всичко за всички – но не е за всеки. Проектът на BIG отговаря на изискванията за смесено предназначение и за ползване едновременно като офис и жилищна сграда. Противопожарните врати за Omniturm бяха доставени от Hörmann.

Ако притворите за миг очи и сте със слушалки на ушите, може лесно да повярвате (или поне за част от секундата), че се намирате в Ню Йорк или във всеки друг наистина космополитен град. Само 100 метра по-нататък това впечатление вече го няма. Защото само на ъгъла на улиците Große Gallusstrasse и Neue Mainzer Landstrasse във Франкфурт небостъргачите са толкова близо един до друг, колкото в центъра на Манхатън. Omniturm във Франкфурт може да бъде на всяко друго скъпо и важно място в света. Площадът и тази нестандартно „начупена“ сграда, която всички закачливо наричат „чупка в кръста“, биха послужили за същата цел и в Шанхай, Сингапур или в Персийския залив.

Борба за внимание

В крайна сметка Bjarke Ingels Group – накратко BIG – е една от онези компании, които без съмнение създават абсолютни архитектурни забележителности по целия свят. Сгради, които могат съответно да се продават добре. Във Франкфурт първоначално разположението на етажите е следвало обичайно възприетия начин, преди да изнесат няколко етажа встрани от 15-ия етаж нагоре. От 23-тия етаж нагоре етажите отново следват обичайния си изчистен начин на разположение. По отношение на дизайна това нестандартно изместване откроява онази част от небостъргача, в която е разположена жилищната зона. Във функционално отношение тези издадености на сградата служат за балкони. Тъй като това не е необходимо за офисите, които също се намират в сградата, тази чупка в сградата е нещо напълно логично. Това прави небостъргача разпознаваем по особено съвременен начин.

В Omniturm влизат и излизат ежедневно много хора. Съответно натоварването на често използваните врати е голямо. За подобни цели Hörmann предлага вътрешни врати със здравата стоманена тръбна рамка, за каквито става дума и в този проект. Вратите HL 310, HL 320 и HL 330 изпълняват всички изисквания по отношение на пожарозащита и защита от дим и ограничават разпространението на огъня за поне 30 минути. Избраните за Omniturm вътрешни врати със стоманена тръбна рамка се отличават с особено елегантна визия на профила, изпълнени в системата S-Line. Системата S-Line въздейства изключително филигранно с деликатната структура на рамката. Освен стъклените крила на вратите са използвани и някои фиксирани стъклени елементи, които осигуряват още по-голяма прозрачност.

Градски живот

Ако сравним този небостъргач с други подобни по света, той със своите 185 метра в най-добрия случай се нарежда сред групата на средно високите. За Франкфурт обаче е сред най-знаковите сгради. Преди всичко това е първото място, на което специалистите изпробват смесено предназначение. Тук се помещават офиси, споделени работни пространства, апартаменти и площи за обществени нужди – по този начин небостъргачът следва международната тенденция. При наем от 30 евро на квадратен метър апартаментите не принадлежат съвсем към категорията на евтините жилища, но предлагат невероятни гледки, с които е свикнала таргетираната платежоспособна клиентела другаде. Непосредствената близост на музеите, театрите, ресторантите и парковете във Франкфурт се изтъква като основен аргумент за живот в квартала на банките.

Предварително определено смесено предназначение

Това смесено предназначение обаче не е резултат от изчисления, а от специфичните особености на градската среда. Целта е да се съживи районът, който е мъртвешки пуст във вечерните часове. В крайна сметка това е резултат от вековния стремеж за създаване на функционален град, в който градската среда е планирана по зони, базирани на функции – зона за живеене, зона за труд, зона за отдих и зона за транспорт. Сгради със смесено предназначение като Omniturm сега представляват сложен опит за възраждане на онези многопластови отношения в големите градове, което е позволило на първо място появата на атрактивни мегаполиси. В рекламите на недвижимите имоти с любов е обрисувана картината на един идеален, почти идиличен свят, в който обаче не всеки може да живее. Omniturm е по-скоро запазена територия за космополитните и платежоспособни обитатели.

Информационно табло:

Местоположение: Große Gallusstraße 16-18, Франкфурт, Германия

Инвеститор: Commerz Real AG, Висбаден, Германия

Архитект: BIG, Копенхаген, Дания

Височина: 185 m

Обща разгъната площ на сградата: 70 000 m²

Офиси: 44 200 m²

Жилищна площ: 8200 m²

Площ на зоната с обществено предназначение: 1700 m²


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори