Home  /  ОбектиПродукти   »   Super Spacer® от Edgetech

Super Spacer® от Edgetech

Първият избор при фасади със свободна форма

За новата висока сграда със свободна форма на фасадата в жилищния район BudaPart на Будапеща са избрани дистанционерите Super Spacer® на Edgetech/Quanex при изпълнението на огънатите стъклопакети.

На пръв поглед високата 120 метра сграда с обществено достъпна покривна градина е разположена в южната част на Будапеща. Елегантно издигащата се фасада върху пететажната партерна част е архитектурният хай-лайт на MOL Campus.

Архитектура за света на 21-ви век

Зелените площи, които се издигат по цялата височина от атриума до върха на сградата, не само свързват отделните етажи, но създават вдъхновяваща и отпускаща атмосфера. Дневна светлина, свеж въздух, както и впечатляваща гледка върху Будапеща по представа на архитектката на сградата Агнес Колтай свързват съзвучие между природата и урбанизираната околна среда.

Както много концерни, така и нефтената и газова компания MOL иска да осигури устойчивостта на процесите за постигане на затворен цикъл на икономиката. Новата фирмена централа на обща площ от 86 000 кв. метра и капацитет за 2500 работни места заема в тези рамки сериозно място, доказано със сертификати BREEAM Excellent и LEED Platinum. В комплексната система за отопление и климатизация са включени възобновяеми енергийни източници, между които фотоволтаика, както и термопомпи. Дъждовната вода се събира и се използва за поливане на растенията, както и за вода за тоалетните казанчета.

Фасадата е изпълнена изцяло със структурно остъкляване, външното стъкло на двойния стъклопакет е Stopray Vision 50/50T. Външното стъкло е закалено, а вътрешното – закалено или триплекс. Тройните стъклопакети са изпълнени от външно 10 мм закалено стъкло, средно с дебелина 6 мм, покрито със ситопечат, и вътрешно – триплекс с топлозащитно покритие. Огънатите стъклопакети са изпълнени от двете страни с триплекси. За дистанционер е използван 16- или 18-милиметров Super Spacer®SG.

Коефициентът на топлопреминаване на остъклената фасада не надвишава 1,4 W/(m2K), а максималният коефициент на топлопреминаване на стъклопакетите не надхвърля 1,0 W/(m2K).

За стъклопакетите на MOL Campus в новия жилищен и обществен район BudaPart в унгарската столица е използван дистанционерът Super Spacer® на Edgetech.

3D моделирането позволява свободните форми

Постоянният дигитален информационен поток между проектиране, инженеринг и производство осигури икономичната форма на сградата по възможно най-ефективен начин с ефективно използване на ресурси и финанси. Независимо че огънатите стъклопакети са водещи за визията на сградата, те са използвани възможно най-пестеливо. За постигане на плавния преход между долната подиумна част на сградата и високата кула са използвани двойно огънати стъкла. Освен това разпределенията в долните етажи са с различна форма, което допълнително разчупва фасадата. За да се опрости изпълнението, геометрията и подреждането на модулите са оптимизирани. Междувременно BIM вече се наложи като стандарт при такива големи проекти. Наред с различното натоварване от вятър са отчетени структурните, акустичните изисквания, както и сигурността. Трафикът на влакове и близката гара натоварват акустично околната среда и мерките за звукоизолация са задължителни.

Super Spacer® за огънати стъклопакети

За огънатите стъклопакети на специфичната фасада е използван дистанционерът Super Spacer®. „The Opus“ на Заха Хадит и спектакулярният дизайн на „Museum of the Future“ в Дубай са проектирани от Koltay Facades също със Super Spacer®.  С твърд дистанционер трудно могат да се реализират. Освен това производствените процеси трябва да се изпълняват с голяма точност, без толеранс по периферията.

Окачените фасади със свободна форма са важна архитектурна тенденция през последните години. 3D моделираният дизайн и производството без гъвкави компоненти като Super Spacer® не са възможни.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори