Home  /  За архитектиСигурност   »   И по-ниско е възможно

И по-ниско е възможно

Alumat за достъпна среда

Предприятието Alumat от години работи в областта на нулевите прагове и затвърди позициите си на специалист по време на Международния панаир BAU 2023 в Мюнхен. Изложените експонати доказват, че желанието е за напълно безпрепятствено преминаване през входни или балконски врати.

На панаирния щанд Alumat предостави ролатор на всеки желаещ да се убеди колко проблемна е височината от сантиметър-два за колелетата на помощното средство.

Коментарите около максимално допустимата височина на праговете са много. Някои са на мнение, че 2 см праг може да се нарече „нисък“, но например според германските норми DIN 18040 – „Основни положения за проектиране на ниски прагове, част 1 за обществените сгради и част 2 за жилищния сектор“, прагът с височина 2 см представлява препятствие за ролатори, инвалидни столове или детски колички. Такива височини са допустими единствено при осигуряване на плавно преминаване от височината на готовия под до най-високата точка на прага.

Alumat обаче с лекота успява да преодолее тези един-два сантиметра. На панаирния щанд посетителите можаха сами да се убедят колко усилия струва преминаването през двусантиметров праг с ролатор, а какво ли би казал възрастен човек на 80 г., би ли имал сили да избута количката през препятствието? Не се изисква много фантазия за това какво ще се случи при препъване в прага на път за сутрешната закуска на терасата с пълна табла в ръце.

Без разлика при ново строителство или при саниране

В новия вариант на нормите DIN 18040 височината на прага може да бъде евентуално до 1 см висок, ако по технически причини не може да бъде избегнат. За Alumat такива причини не съществуват и това се доказва от фирмата вече повече от две десетилетия.

Хениг Хилд, търговски директор в предприятието показва водоплътността на праговете на база специално подготвената за панаира мостра. Мострата доказва водоплътността на врата при проливен дъжд.

Водоплътност, доказана на практика

На базата на специално подготвена за панаира мостра предприятието показа как протича отводняването на нулев праг, без да се допуска преминаване на вода към помещенията. Винаги когато става въпрос за ниски прагове възниква съмнение във водоплътността. За да не използва голи думи, Alumat показа нагледно какво се случва в зоната на прага при обилно обливане на вратата с вода. Поставената в прозрачна кутия мостра позволи оглед от всички страни на конструкцията, показа пътя на водата, която се стича по вратата при проливен дъжд и надеждното й отвеждане, без опасност от преливане или насочване в грешна посока. С тази нагледна демонстрация всички колебания и недоверие се разсейват безусловно.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори