Home  /  Събития   »   Радост от срещата на живо

Радост от срещата на живо

Ligna – място за конкретен шанс

След четиригодишната принудителна пауза, предизвикана от COVID-19, през май тази година Ligna Хановер също се възроди и стартира отново. Съответно големи бяха предварителните очаквания на изложителите и посетителите. Радостта от възможността за лични контакти на живо и персонални срещи с колеги от различни страни се оказаха оправдани. Резултатите са убедителни – 1300 участващи предприятия от 50 държави (през 2019 г. – 1500). 80 000 посетители от 160 държави изминаха пътя до панаирна в Хановер (2019: 90 000). Ligna, както и Международният строителен панаир BAU 2023 в Мюнхен доказаха ясно, че специализираните международни мероприятия са ценна платформа за представяне на иновации, обмяна на познания и постижения, както и чудесен повод за лични срещи.

„Въодушевен съм от този търговски панаир и преди всичко от качеството на международните посетители. Хората не са свикнали с цифровите формати и не си останаха в къщи“, коментира Даниел Шмит, главен изпълнителен директор на Homag Group AG.

„Наистина очаквахме с нетърпение да се завърнем на Ligna, защото имахме възможност да покажем всички машини в действие, като започнем от машините за начално ниво до комплексни взаимосвързани системи. Успяхме да привлечем посетители от цял свят“, радостно споделя Грегор Баумбуш, главен изпълнителен директор на Michael Weinig AG.

Браншът, между които и двете предприятия, благодарение на инвестиционната готовност на клиентите през последните две години, постигнаха рекордни стойности на получени поръчки и реализиран оборот. Оборотите са все още високи, но от средата на миналото лято се усеща спад, тенденция, която продължи да се проявява през годината. В този смисъл Ligna послужи като импулс за търговията.

Спад с числото на посетителите

Това, че числото на посетителите е спаднало, в никакъв случай не означава загубен интерес към международните срещи. Обяснения за спадане на посетителите на много панаири се дължи на това, че куфарите стягат само онези, които имат възможност за вземане на решения. Освен това много от посетителите съкращават престоя си. Решаващи за това са високите цени на хотелите, които се обявяват по време на международните мероприятия.

Дървопреработвателната промишленост процъфтява

Темата за дървото днес е много актуална. Границите на възможности отново и отново се достигат. Водещи предприятия като Homag, SCM и Weinig реагираха предварително и допълниха програмите си. Weinig в края на март сключи договор за покупка на мажоритарния дял на H.I.T. Maschinenbau. Със стратегическата акция Weinig разшири портфолиото си в областта на автоматизацията и механизацията и разширява технологията за лепена дървесина и технологиите за рязане на дъски. Още от много години предприятието Weinmann, специалист по машини за дървени конструкции, е част от групата Homag. Сега на Ligna Homag се представи с дъщерните си предприятия Kallesoe Machinery и датското предприятие System TM на общ щанд.

Следващото издание на Международния панаир Ligna ще се проведе от 26 до 30 май 2025 година.

За панаира

Като водещ световен търговски панаир с глобално въздействие Ligna е в услуга на дървообработвателната и дървопреработвателната промишленост. Три са основните теми, върху които актуално се фокусира панаирът. Бъдещето принадлежи на тези, които участват в „трансформацията на дървообработването“, „процесите на предварителна подготовка на производството на дърво“ и „технологичните процеси на биоикономиката“. Ligna е мястото, на което всичко започва, защото в Хановер абстрактните предизвикателства се превръщат в конкретен шанс.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори