Home  /  Продукти   »   Декарбонизацията на производството на флоатно стъкло напредва

Декарбонизацията на производството на флоатно стъкло напредва

Сътрудничество между конкуренти

Две от водещите предприятия за производство на плоско стъкло Saint-Gobain и AGC работят по разработването на революционна линия за флоатно стъкло. От нея се очаква при производството да се намалят значително директните емисии въглероден диоксид.

В рамките на проекта за проучване и разработка на производствената линия за лято стъкло на AGC в Баревка, Чехия, трябва да бъде преработена до втората половина на 2024 г. във високоефективна и най-модерна инсталация, която да се подгрява наполовина с електричество и наполовина от комбинация между кислород и газ. Хибридната вана за топене ще бъде най-устойчивата в целия свят. Двете предприятия вървят по общ път при реализиране на неутралност на СО2 емисиитеи допринасят за ускоряване на декарбонизацията на стъкларската индустрия.

Девиде Капелино, президент на Architectural Glass Europe & Americas на AGC: „Като принос към един устойчив свят, AGC се ангажира да разработва продукти, които насърчават устойчивото развитие и които намаляват въздействието на производствените процеси върху околната среда. Вследствие на нашия напредък  в декарбонизацията в края на 2022 г. AGC пусна на пазара първата си продуктова гама от нисковъглеродно стъкло. Хибридната вана за разтопяване на масата е само една от следващите крачки към нашата цел – „нето нула“, така че до 2050 година да станем СО2 неутрално предприятие.“

Джуана Ареги, индустриален директор в Saint-Gobain: „Ние от Saint-Gobain твърдо вярваме в иновациите, постигнати в сътрудничество. Ето защо сме много доволни да разработваме водещата в света нова технология за производство на плоско стъкло заедно с AGC. Този проект е в съответствие с ангажимента на Saint-Gobain да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.“.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори