Home  /  За архитектиНовини и тенденцииСъбития   »   Архитектурно-строителна седмица, АТЕСТ Експо и Green Energy

Архитектурно-строителна седмица, АТЕСТ Експо и Green Energy

В Интер Експо Център трите формата Архитектурно-строителна седмица, АТЕСТ Експо и Green Energy представят иновации и технологии в строителството. През четирите дни от 3 до 6 април 2024 г. София става пресечна точка на Балканите и Източна Европа. Върху площ от 12 000 кв.м се представят 180 изложители от Европа, Азия, фирми от България, Франция, Испания, Китай, Полша, Украйна, Турция, Гърция и Румъния.

Официалното откриване се проведе на 3 април от 13:00 ч. в Изложбена зала 1.

Интер Експо Център за пореден път стана домакин на строителния бранш.

Архитектурно-строителната седмица и Green Energy се организират от Интер Експо Център, а АТЕСТ Експо от Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ). Създадената бизнес среда привлича в Интер Експо Център мениджъри на строителни компании, архитекти и проектанти, инвеститори, предприемачи, инженери, производители, търговци, дистрибутори, консултанти, мениджъри на строителни магазини и хипермаркети, агенти на недвижими имоти, урбанисти.

Архитектурно-строителната седмица събира всички сегменти в строителството и архитектурата, сред които: „Довършителни дейности”, „Врати, прозорци и фасади”, “Строителнo оборудване и механизация“, „Вертикално планиране и ландшафт“ и „Индустриално строителство и оборудване“. Опазването на природата и внедряването на устойчиви решения са акцентите на Green Energy, където се представят идеи за енергийната ефективност и мениджмънт, Smart системи, технологии за отопление, вентилация и климатизация (ОВК), дигитални решения за сгради, управление на отпадъци и рециклиране, рекултивиране на замърсени почви, чистота на въздуха, пречиствателни съоръжения, соларни технологи и басейни, термоенергия и др.радиция в Изложбена зала 2 се намират представителите на вратите, прозорците и фасадите.

Комплексни решения за вентилируеми фасади от Conforma

Христо Щерев, собственик на Conforma коментира с посетителите представените продукти.

На щанда на Conforma са представени разнообразните възможности на вентилируемите фасади с богат избор от облицоващи материали, системи за подконструкции с различни варианти за окачване на облицовки от иновативни материали. Освен утвърдилия се вече като термин в ежедневния работен език „Ламинам” се демонстрира богата програма от други материали за облицовки.

Търговецът представя и своя вариант на нашумялата в последно време декоративна фасадна облицовка, тип „баркод”, както и вариант с HPL панели.

До всеки експонат посетителите могат да намерят етикет с името на съответната вентилируема фасада и баркод, който при сканиране отваря на мобилния телефон триизмерна динамична графика, представяща цялата подконструкция и облицоващия материал. Графиката позволява да бъде въртяна, така че да могат да се разгледат с подробности начинът на конструиране и спецификите на закрепване.

Продуктовата палитра се допълва с предложения за изработване на стъклени парапети. Алуминиевите профили за захващане на стъклото предоставят варианти за различен начин на закрепване на парапета към сградата и поемат стъкла с различна дебелина.

Интериорните врати на Hörmann

На щанда на Hörmann намираме висококачествените продукти на познатата марка. Освен с гаражните врати и бариерите, станали емблематични за производителя, посетителите могат да видят и интериорните врати в различни варианти – с плътна табла с елегантен дизайн, както и семплия, ефирен вариант в индустриален дизайн.

Композитен материал с нова визия

Aksal представя на своя щанд различни варианти на облицовъчен материал за вентилируеми фасади и окачени тавани.

Интерес представлява композитният материал на испанския производител Stacbond. Съставът на композита е традиционен, това което го отличава – от външната страна листовете са боядисани по специална технология, която придава релефен характер на повърхността. Това позволява изработването на различни декори с усещането например на бетон, керамика, дървесина и др.

Предимството е в малкото тегло на композита в сравнение с други материали. За изработка на тавите за вентилируеми фасади композитните плочи се обработват по познатия начин, а благодарение на релефа на покритието не се забелязва евентуално провлачване по ръба на сгъвката.

Изработената тава е с особено стабилна форма благодарение на оригиналната технология на покритието и по-голямата дебелина на алуминиевите листове.

Енергийна ефективност

Приятен щанд, оформен като уютна беседка, привлича вниманието с богатото озеленяване. Елементите с растения, интегрирани в различни части на сградите, стават все по-актуални с оглед на гъстото застрояване и климатичните промени. Инова Топ Грийн представят своя вариант за зелени покриви – озеленяване с керемиди. Растенията, предимно от местни видове, са интегрирани в керемидата заедно с дренажната система или като опция с напоителна система. Нареждането на покрива става заедно със зеленината. Клиентите получават цялостен пакет от услуги – проектиране на зеления покрив, поддръжка, както и професионални съвети, свързани с озеленяването.

Покривни прозорци от Roto

Обков – не, но PVC покривни прозорци от Roto. Пловдивската фирма „Булдах” предлага продуктите на Roto, но не както сме свикнали на нашия пазар да свързваме системния доставчик с обкова за прозорци и врати. Тук е изложена другата област на действие на Roto – решенията за покриви.

Изборът на PVC вариант за покривните прозорци улеснява значително много поддръжката им през експлоатационния период и представлява добра алтернатива на дървените покривни прозорци. Предлагат се отваряне по горна или средна ос в зависимост от възможностите, което позволява подпокривното пространство. Фирмата не предлага монтаж, но съдейства на клиентите си за намиране на монтажни групи, които да извършат работите на обекта.

АТЕСТ Експо за тежка строителна техника

Тежки машини на различни производители заемат външното пространство на Интер Експо Център.

Външното пространство около Интер Експо Център е заето от тежката строителна техника. В АТЕСТ Експо се включват водещи компании от сферата на производството, вноса и дистрибуцията на едра строителна техника. Сред машините – земекопна техника, преси, вибрационни чукове, сондажни платформи, багери, грейдери, булдозери, шредери, товарачи, кранове, вишки, минно оборудване и др.

Съпътстваща програма

Освен представяне на иновации, тенденции и технологии, Архитектурно-строителната седмица е очаквано събитие и заради богатата съпътстващата програма.

През тази година част от изложението е церемонията ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023. Наградите определят за 10-и път най-добрите продукти в архитектурата, урбанизма и ландшафтния дизайн в България.

В същия ден, 4 април, се връчват Годишните национални награди „Бранд на България”. Награждават се брандове, установени на български пазар и със значителен принос за развитието на българската икономика.

На 3 април Камарата на строителите в България (КСБ) организира дискусията „Възможности и перспективи пред компаниите от сектора“. Събитието засегна дигитализацията в строителството, обученията, новите технологии, материали и подходи и енергийната ефективност. Българската Асоциация за изолации в строителството (БАИС) презентира „Ръководство за проектиране и изпълнение на топлоизолационни системи на сгради“. На 4 април Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране провежда кръгла маса „Енергийната ефективност – предизвикателства, възможности, проблеми“.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори