Home  /  Фасади   »   Интегрирана фотоволтаика във фасади

Интегрирана фотоволтаика във фасади

OWP12 – плюс енергийна сграда, благодарение на соларната енергия

За новата офис сграда OWP12 в Щутгарт е приложен принципа Cradle-to-Cradle. Проектът онагледява възможностите на съвременната плюс енергийна архитектура. Фотоволтаика в сградата е на Schüco.

Използваните в обекта строителни материали са описани детайлно в BIM модела и документирани с продуктовите им паспорти. Чрез BIM модела се решава какви видове материали могат да се използват и се определят точните места на влагане. Това дигитално управление е основополагащо за повече устойчивост в строителството. За сградата е приложена модулна концепция с висока степен на предварителна заготовка, така че да се спестят време и разходи. Независимо от високата техническа комплексност цялата фасада на OWP12 е монтирана в рамките на само 2,5 седмици. Сградата е построена за две години и струва 22 млн. евро. Работите са осъществени в съвместно сътрудничество между всички специалности в обща мрежа, което води до устойчивост на общите разходи и ефективно развитие на проекта.

Фасадата – миниелектроцентрала

Така наречената e-coFace фасада комбинира висока топло- и звукоизолация и е изработена от нови, устойчиви материали с няколко равнини на топлоизолация. Експертите на Schüco разработват 90-милиметров алуминиев профил на базата на алуминиевата профилна система AWS 75. Също така е използвана концепцията за уплътняване и свързване на елементната фасадна серия USC 65.

Основният замисъл на плюс енергийна сграда OWP12 е да произвежда повече енергия, отколкото използва. Производството на енергия става през фотоволтажни елементи на покрива и интегрирани във фасадата в остъклените елементи.

Специално покриващо стъкло пред непрозрачните фотоволтажни модули предотвратява естественото рефлектиране на светлината от повърхността.

BIPV за прозрачни и непрозрачни площи

С BIPV (Building Integrated Photovol- taics)  от Schüco на почти 700 кв. м фасадна площ на южната и западната страна на сградата се произвеждат годишно приблизително 70 мегаватчаса. Това са около 40% от производството на фотоволтаиците. Използвани са както прозрачни тройни стъклопакети с BIPV с черни монокристал и клетки, така и модули BIPV/стъкло/стъкло за непрозрачните части на фасадата.

“Предизвикателство е естественото рефлектиране на светлина от фотоволтажните модули и опасността, която представлява за преминаващата наблизо магистрала”, коментира Марки Шех, главен инженер за вградени във фасадата фотоволтажни системи в Schüco. В крайна сметка намерихме специално покриващо стъкло, което чрез необичайната си повърхностна структура значително намалява рефлектирането и изпълнява условията на административните разпоредби.”

Интересен страничен ефект е, че чрез тази повърхност производството на соларна енергия се увеличава допълнителни с около 3%.

BIPV като дизайнерски елемент

Пазарната ниша на вградените във фасадата фотоволтажни елементи отново стават интересна,  вследствие на новите условия и новия начин на мислене на инвеститори и фирми. В проектирането BIPV също стават любим елемент, защото с тях се постигат интересни ефекти и предоставят на архитектите допълнителни възможност за тяхната креативност.

“В проекта OWP12 фотоволтажните елементите са с 32 различни формата. Така модулите имат различна подредба в прозорците, както и в ъгловите и крайните зони и следват перфектно архитектурната форма.” Това се потвърждава и от архитекта и фасаден специалист на сградата Давид Шенке: “Целта в оформянето на фасадата беше да интегрираме  фотоволтажните модули, така че да не диктуват визията и успяхме много добре да постигнем целта си. С голяма отдаденост съм архитект на тази сграда и намирам BIPV фасадата на OWP12 като много естетически решение”.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори