Home  /  Комфорт   »   Зелена сграда за устойчив начин на живот и работа

Зелена сграда за устойчив начин на живот и работа

В сърцето на Лондон се изгражда Bankside Yards, първият голям комплекс със смесено предназначение във Великобритания, който не консумира изкопаеми горива и ще генерира нулеви CO2 емисии от първия ден. Arbor, проектирана от PLP Architecture (Лондон), е първата от осемте планирани сгради, която ще бъде построена на терен от 3,3 хектара обществено пространство, ще съдържа осем обществени площада, 14 исторически железопътни трасета и нови търговски и културни пространства. Концептуалната цел на архитектите на 19-етажния блок е да създадат устойчива и ултрамодерна офис сграда, която насърчава смислено и продуктивно взаимодействие между хората, а не просто да предоставя пространство за работа.

Интегриран в интелигентната „мрежа за споделяне на енергия“ на новия квартал и захранван с възобновяема енергия, сградата Arbor получава сертификат BREEAM Excellent, категория злато. Във фасадата са използвани топлоизолиращи стъкла iplus 1.0 на AGC.

Интегрирана слънцезащита

Централна част от концепцията, която има за цел максимално да използва дневната светлина и да постигне отлична енергийна ефективност, е двойната фасадата. За вътрешната обвивка е използван двоен стъклопакет, външната е съставена от триплекси. За да постигне възможно най-високо пропускане на дневна светлина, цветово неутралните и отлично топлоизолиращите широкоформатни триплекси, AGC Interpane Architectural Glass комбинира с около 15 000 кв. м високоефективно топлоизолационно остъкляване iplus 1.0 във всички необходими размери от вътрешната страна на фасада на базата на  AGC “Clearvision – стъкло с ниско съдържание на желязо, което пропуска максимум дневна светлина в сградата. Използва се и във всички други части на фасадата, например в брюстунг зоните с частичен ситопечат​​. Пространството между вътрешната и външната обвивка на фасадата е напълно капсуловано. В това пространство е нагнетен сух и пречистен въздух, който предотвратява образуването на конденз и натрупването на замърсявания.

Профилите в двойната фасада са изключително филигранни, а стъклата са с широчина 3 метра. В пространството между двата слоя на фасадата са разположени автоматично или ръчно задвижвани ламели за засенчване на фасадата при необходимост.

Средно дневно през цялата година само 10% от топлинното лъчение от вътрешния слой на фасадата преминават към външния. В полза на максимално пропускане на дневна светлина е възможно да се пропусне допълнително слънцезащитно покритие върху остъкляването, което значително намалява използването на електрическо осветление сутрин и вечер. Заради впечатляващата енергийна ефективност Arbor спечели взискателен рейтинг EPC A (Сертификат за енергийни характеристики).

Arbor спестява около 30 процента енергия в сравнение със стандартните сгради от този клас, към което допринася и контролът на интелигентното измерване в реално време и сензорно контролирано LED осветление, така че се предотвратява ненужното използване на енергия.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори