Home  /  За архитектиНовини и тенденции   »   Излезе новият вариант на „Указанията за монтаж на прозорци и врати“ на RAL

Излезе новият вариант на „Указанията за монтаж на прозорци и врати“ на RAL

Ново издание 2024

Популярните в бранша „Указания за монтаж на прозорци и врати – проектиране, производство и монтаж за ново строителство и саниране“, накратко наричани RAL монтаж, от март тази година имат нов вариант. Предишното издание е от 2020 г. и в сравнение с него са направени значителни допълнения и актуализации на проектирането и производството на съвременни прозорци и врати, които отразяват многобройните действащи изисквания.

Каква е динамиката на развитие на техниката и нормите и какъв е обхватът на предизвиканите промени при прозорците, фасадите и вратите, може да се види от честотата, с която се налага да се редактират указанията, така че да са в крак с актуално действащите правила и норми. Както при създаването на указанията, така и при последвалите обновявания по тях в сътрудничество работят Асоциацията за качество RAL за прозорци, фасади и врати и Институтът по прозоречна техника ift в Розенхайм. Потърсена е и подкрепата и на професионални сдружения от областта на фасадните техники, прозорците, архитектурното стъкло и др.

Към новото издание, на около 65 допълнителни страници, са добавени актуализации и допълнения като например:

  • Монтаж на прозорци във високи, многоетажни сгради;
  • Новите глави: „Демонтаж, рециклиране и повторно използване на стари прозорци“, както и „Вредни вещества при демонтажа на старите прозорци“;
  • Допълнение към чек-листите за проектиране;
  • Допълнение към изпълнение на връзката между прозореца и строителния отвор;
  • Допълнение към звукоизолацията при поредица от прозорци;
  • Отражение на уширителите;
  • Допълнения към защитата от падане при прозорци до пода, френски прозорци;
  • Течната гума като материал за уплътняване;
  • Примери за изпълнение на прагове.

Преработените указания от тази година са съставени по всички правила на техниката за производство и монтаж на прозорци и врати и представляват ценен помощник за архитекти, проектанти, технически ръководители и монтажници.

Указанията могат да се закупят онлайн като книжна или дигитална версия.


Контакти

ул. Любляна 46

София 1618, България

+359 (0) 88 8598660

Партньори